Dry needling

Dry needling is een nog niet zo lang bestaande maar vaak zeer succesvolle specialisatie binnen de fysiotherapie. Bij dry needling wordt een dunne (acupunctuur)naald in pijnlijke spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) geprikt om ontspanning van dat triggerpoint en de spier te realiseren. Er wordt dus geen vloeistof ingespoten.

Dry needling indicaties

Dry needling wordt toegepast bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Er moeten dan wel met de vingers voelbare triggerpoints aanwezig zijn. Deze triggerpoints kunnen op vele manieren ontstaan:

"Dry needling is een zeer effectieve methode die kan bijdragen aan het behandelen van triggerpoints in de spieren. In combinatie met oefentherapie vind ik dit een goede methode om spierklachten aan te pakken." - Roxanne Boersma

De verschillen tussen dry needling en acupunctuur

Het kan voor patiënten soms onduidelijk zijn wat het verschil is tussen dry needling en acupunctuur, omdat bij beide methoden dunne naalden worden gebruikt. Een dry needling behandeling draait om het kortstondig prikkelen van een spier met een pijnpunt. Bij een acupunctuur behandeling worden de naalden oppervlakkiger in de huid geplaatst en moeten hier enige tijd blijven zitten. Bij acupunctuur draait de behandeling om het beïnvloeden van lichaamsenergie, terwijl dry needling gericht is op het aanpakken van triggerpoints.

Voor dry needling kunt u terecht bij:

roxanne-boersma

Roxanne Boersma

Fysiotherapeut
Roxanne is sinds maart 2021 werkzaam in onze praktijk Roxanne is afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht...
paul-hoes-fysiotherapie-kanaleneiland-1024x1024

Paul Hoes

Praktijkeigenaar, Fysiotherapeut
Paul is werkzaam als zelfstandig fysiotherapeut vanaf 1984 tot op heden in een solopraktijk in Bergschenhoek (bij Rotterdam)...