Fysiotherapie bij duizeligheid

Duizeligheid is medisch gezien een breed begrip. Daarom kan er niet gesproken worden over slechts één soort duizeligheid. Ook zijn er veel mogelijke oorzaken. De meest voorkomende oorzaken van duizeligheid zijn:

Ook als er in het ziekenhuis geen goede verklaring wordt gezien voor uw duizeligheidsklachten, kan het zijn dat de fysiotherapeut wel iets voor u kan betekenen.

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is het gevoel dat beleefd wordt, wanneer de relatie tot de ruimte om je heen verstoord is. Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen inneemt. Die informatie is afkomstig van de volgende systemen:

"Behandeling van duizeligheid is voor de patiënt best heftig, maar gelukkig kunnen we vaak de klachten verhelpen"

Behandeling bij duizeligheid

De behandeling begint met een uitgebreid vraaggesprek met je fysiotherapeut. Je krijgt heldere informatie over het evenwichtsorgaan of andere betrokken lichaamsdelen die verantwoordelijk kunnen zijn voor je duizeligheidsklachten. Daarna vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Op basis van het onderzoek wordt vaak met een combinatie van huiswerkoefeningen en ‘bevrijdingsmanoeuvres’ (zoals een Epley of een andere methode) geprobeerd je klachten te verminderen of op te lossen. Als hiervoor aanleiding is, kan de fysiotherapeut ook helpen om verdere diagnostiek te laten plaatsvinden; hij/zij werkt namelijk nauw samen met neurologen, KNO-artsen, psychologen en huisartsen.

Voor fysiotherapie bij duizeligheid kunt u terecht bij:

susan-voortman-fysio

Susan Voortman

Fysiotherapeut
Susan is sinds 2016 werkzaam als fysiotherapeute bij Fysiotherapie Kanaleneiland. Met ambitie en veel plezier begeleidt ze mens...